Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten:

1. May geeft zichzelf nog een maand om het Britse parlement te overtuigen van haar Brexit-akkoord

De Britse premier Theresa May wil de cruciale Brexit-stemming in de derde week van januari houden. De stemming werd vorige week uitgesteld, omdat May niet genoeg steun had weten te verzamelen voor haar moeizaam gesloten Brexit-akkoord met de EU.

Oppositiepartij Labour vindt stemmen in de week van 14 januari veel te laat en spreekt van “een cynische manier van tijdrekken om een valse keuze te creëren tussen haar verprutste deal en geen deal”. Labourleider Jeremy Corbyn kondigde aan een motie in te dienen om het vertrouwen in de premier op te zeggen.

2. Forse verliezen op Wall Street

De belangrijkste Amerikaanse beursindices zijn met meer dan 2 procent omlaag gegaan. De Dow Jones-index verloor 2,1 procent en kwam daarmee uit op het laagste punt sinds april van dit jaar. Ook de S&P 500 en de Nasdaq verloren respectievelijk 2,1 procent en 2,3 procent.

Beleggers kijken vooruit naar het rentebesluit van de Federal Reserve later in de week. Verwacht wordt dat rente omhoog gaat, maar president Trump liet op Twitter alvast weten dat belachelijk te vinden met de sterke dollar, nauwelijks inflatie en onrust in de rest van de wereld.

3. Bitcoin veert een beetje op

Met de bitcoin ging met maandag juist iets beter. De belangrijkste cryptomunt leefde zo'n 8 procent op, tot 3.500 dollar. Al is de bitcoin hiermee nog ver verwijderd van het niveau van ruim 6.000 dollar van medio november. Volgens Reuters komt de plotselinge opleving doordat er in Japan en Hong Kong veel cryptomunten worden gekocht.

4. Online modewinkels hebben het zwaar

Ook online modehuizen blijken gevoelig voor schommelingen in het consumentenvertrouwen. In het VK gaf online modehuis Asos maandag een forse winstwaarschuwing, waarop de aandelenkoers 40 procent onderuit ging.

Onzekerheid rond de Brexit speelt een rol, maar ook Zalando gaf dit jaar al twee winstwaarschuwingen. Volgens de Nederlandse retaildeskundige Henk Hofstede zijn de winstmarges voor online modewinkels vaak erg dun, dus hakt een vertraging van de omzetgroei er al snel in, zegt hij tegen het FD.

5. Nederlandse beleggers niet bang voor storm op de beurs

Schommelende beurskoersen? Beleggers uit Nederland zijn minder beducht voor beleggen in aandelen, vergeleken met andere Europese landen. Gemiddeld is in Nederland 42 procent van een beleggingsportefeuille toebedeeld aan aandelen, tegen 34 procent in Europa, zo blijkt uit onderzoek van vermogensbeheerder Schroders.

Nederlandse beleggers zijn ook minder snel geneigd uit te stappen als de beurs daalt en focussen op het langetermijnrendement van aandelen.

6. Droge zomer drukt inkomsten landbouw

Was 2017 nog een goed jaar voor de landbouw, in 2018 zijn de inkomsten in de sector met 11 procent per arbeidsjaar gedaald, meldt het CBS. De oorzaak: de droge zomer, die voor een slechte oogst zorgde, en de afname van het aantal melkkoeien.

Dat de landbouw een slecht jaar heeft, is extra vervelend omdat de inkomsten al meer dan 20 jaar onder druk staan. Het aanbod van landbouwproducten op de wereldmarkt wordt steeds groter, waardoor de prijs naar beneden wordt gedrukt, en tegelijkertijd stijgen de kosten van diervoeders en aardgas. Daardoor daalden de inkomsten van de sector sinds 1995 met 5 procent, terwijl de productie juist met een kwart omhoog ging.

7. Donald Trump is veruit de grootste zorgen van Amerikaanse CEO's

Amerikaanse CEO’s maken zich om vier dingen zorgen en Donald Trump staat met stip op één. Dat blijkt uit een rondgang onder 134 Amerikaanse topmannen en -vrouwen. Bijna 90 procent van de ondervraagde CEO’s zegt dat de onderhandelingsstijl van de president heeft geleid tot verlies aan vertrouwen van bondgenoten van de VS. Driekwart van de CEO’s zegt dat ze vaak excuses moeten maken aan buitenlandse handelspartners.

8. Klaas Dijkhoff was al eens Slimste Mens en is nu ook Politicus van het Jaar

Fractieleider Klaas Dijkhoff van de VVD is door het opiniepanel van EenVandaag uitgeroepen tot Politicus van het Jaar. Hij wordt geroemd om zijn nuchtere en heldere manier van communiceren. Toch worden de vele ideeën waar hij dit jaar mee kwam vaak als proefballonnen gezien, omdat ze vervolgens niet echt worden uitgewerkt.

9. 'Blokkeerfries' is het woord van het jaar

Het woord 'blokkeerfries' is uitgeroepen tot woord van het jaar. Met 55 procent van de stemmen en kreeg de term ruimschoots de voorkeur boven ‘yogasnuiver’ en ‘mangomoment’. Van Dale omschrijft ‘blokkeerfries’ als ‘elk van de personen die in Friesland een wegblokkade hebben opgezet om anderen te verhinderen te demonstreren tegen een aspect van de sinterklaastraditie, door sommigen beschouwd als verdediger daarvan’.

10. Amsterdamse boyband Breunion Boys wil voorkomen dat Britten EU verlaten

Voor de Nederlandse Julia Veldman was het een klap in haar gezicht toen ze hoorde dat de Britten voor het vertrek uit de EU hadden gestemd. Dat haar geliefde EU uit elkaar zou vallen, vond ze verschrikkelijk. Eigenlijk net zo verschrikkelijk als ze het destijds vond dat Take That uit elkaar ging.

De oplossing was voor haar dan ook simpel: met een boyband zou ze de Britten wel weer bij de EU halen. Zo gezegd, zo gedaan. In het Amsterdamse nachtleven ging ze op zoek naar leden van haar boyband, vertelt ze tegen Het Parool. Inmiddels is de single van de Breunion Boys af. "Britain come back to us, it's not too late to turn around", zingen ze. Hier zie je de video:

 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van maandag:

 

Volg Business Insider Nederland ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!